KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Tokadî Derviş Ahmed Efendi

Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1127
M. 1715
Doğum Yeri Tokat
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Atik Ali Paşa Cami Haziresi

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

İmam Mehmed Efendi'nin oğlu olarak Tokat'ta doğdu. İlk tahsilini ve hıfzını orada tamamladıktan sonra medrese tahsili görmek üzere gittiği İstanbul'da, seisini güzelliği ile dikkati çektiğinden Enderun-ı Hümayun'a alındı. Burada Belgradi Mehmed Mehmed Efendi'den aklam-ı sitte meşketti. İcazetini aldıktan sonra Anber Mustafa Ağa'dan ve Mir Ömer Efendi'den hayli müddet istifade etti. Hüsn-i hattaki kudretine istinaden hacegana ithal edilerek, Topkapı Sarayı müstahdemininin hüsn-i hat ta'limine me'muren Enderun'dan çerağ edildi. Bir hayli asar-ı nefise vücuda getirip nice şakird yetiştirdikten sonra H. 1127/M. 1715 senesinde vefat etti. Çenberlitaş'taki Atik Ali Paşa Cami Haziresinde medfundur.

Eserleri

Akrabalar

Fazlullah Tokadî
Erkek Kardeşi
no image
İmâm Mehmed Efendi
Babası

Hocaları

Belgradî Mehmed Paşa
Hüsn-i Hat

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Hâdimü’l-Kur’ân-ı pâk-edâ ve hâfiz-ı hoş-sadâ idi. Üstâd-ı ercümendi Belgradî Mehmed Efendi’den Enderûn-ı Hümâyûn’da iken temeşşuk ile sâhib-i icâzet ve sülüs ü neshte kemâl-i maharet peydâ edip Nasûh Paşazâde Mir Ömer’den ve Anber Mustafa Ağa’dan dahi müzâkere-i dekâyık-ı hattiyye eylemiştir. Sarây-ı Cedîd-i Sultânî hidmet-i ta’limiyle bîrûna çerâğolup mesâhif-i adîde yazmışlardır. Hattâ Sadr-ı esbak Hekîmbaşızâde Alî Paşa Câmi’-i şerifinde zîb-i rahle-i vakf-ı şerif bir cesîm kıt’a mushaf-ı şerifi ziyaret olundu. Teşvîk-i hüsn-i hatta dâ’ir Arâyişü’l-Hatm nâmında bir hoş risâle eseri dahi vardır.
“Müştâk-ı Ra’ûf” (1127) târihinde kalem-i vücûd-ı ma’mûru Dikilitaş (Çenberlitaş) kurbünde vâki’ Ali Paşa Câmi’-i Şerifi Mezâristânı’nda dâhil-i kubur oldu. Birâderi İmâm Fazlî Efendi ve kendi ferzend-i ercümendi Derviş Mehmed Efendi dahi bi-meşiyyetillâhi ta’âla zikr ü imlâ olunur.