Yahya Paşa
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Eyüp Sultan Cami hatibi Mustafa Efendi’nin oğlu olarak orada doğdu. Eğitimi esnâsında Sikke Ressâmı Ömer Efendi’nin oğlu Mehmed Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Daha sonra Hekimzâde Alî Paşa’nın hizmetine girip zamanla teveccühünü kazandığından dâmâdı dahi oldu. Bu sâyede ricâlden olup paşanın ilk sadâretinde sadâret kethüdâlığına tayin edildi.
Hâmîsinin azlinden sonra Mîr-âhûr-ı Evvel olarak saray hizmetine alındı. İzzet Alî Paşa’nın vefâtı üzerine vezâretle saraydan çerâğ edildi. Özi Kalesi’ni Ruslar’a karşı fedâkârâne müdâfaa etmekle şöhret kazandı. Hatta bu esnâda yaralandı. İyileştikten sonra bir hanımsultan ile evlendirilerek dâmâd-ı şehriyârî zümresine katıldı. Tırhala Vâlîsi iken H. 1168/M. 1755’te ansızın vefât etti.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Ressâm-ı sikke Ömer Efendizâde Mehmed Efendi’den temeşşuk ve zeyl-i icâzetine dahi ta’alluk eylemiştir. Re’îsü’l-etıbbâ Nûh Efendizâde Sadr-ı esbak Alî Paşa’ya dâmâd olup bu takrîb ile ricâl-i Devlet-i Aliyye ile âmî-ziş edip sadâret-i âlâlarında kethudâları dahi olmuştur. Ba’dehu mîr-âhûr-ı evvel olup İzzet Alî Paşa fevtinde tuğlarıyla be-kâm ve rütbe-i vezâretle nîk-nâm oldu. Elviye-i adîdede fermân-fermây-ı hükümet olup hattâ Özi Kal’ası istilâsında kayd-ı üsre mübtelâ ve sonra rehâ bulup nişâncı ve dâmâd-ı şehriyârî dahi olmuştur.
Vâlî-i memleket iken Tırhala’da rıhlet eylemesini müş’ir Akovalızâde Hâtem Efendi kable’l-vukû’ bu mısra’ı deyip ve rıhlet buyurmuşlar idi. Ba’dehu paşa-yı müşârünileyh dahi rıhlet eyledi.
Târih:
Yahyâ Paşa fukarâ mâlı içün cân virdün (1168).