KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Ahmed Hamdî Yavuzvarnalı

Hattat
تاريخ الميلاد H. 1294
M. 1877-1878
تاريخ الوفاة H. 1378
M. 1959
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Edirnekapı Mezarlığı

الصور

نبذة عن الفنان

Sultan Selîm Cami baş-imâmı Hacıhoca Abdullah Zekâî Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. İbtidâ’î mektebi bitirdikten sonra babasından ve Üç Mihrablı Hoca İbrahim Efendi’den kıra'at ilmini tahsil ettiği gibi, Hoca Alî Rızâ Efendi’den ve Sultan Abdülhâmid’in baş-imâmı Hâfız İsmâ’il Hakkî Efendi’den istifade ile namlı hafızlardan oldu. Bu arada Fâtih Cami’nde Ödemişli Hoca Abdüllatîf Efendi’nin dersine devam ederek icâzet aldı. Bir müddet Fâtih’teki Millet Kütüphânesi'nin memurluğunda bulunduktan sonra, bir süre Fetvâhâne Mektubî Kalemi Kitâbeti’nde görev aldı. Daha sonra Edirne Ru’usü ile ilmiye kadrosuna geçti. Fatih Cami ve Şeyhülislâm Sa’di Efendi Vakfı’nın şeyhülkurralığını üstlendikten sonra İstanbul Kadılığı’nda ikinci sınıf katipliğe tayin edildi. 1915'de Medresetü’l-kuzat’ta ruus aldı. 1920'de birinci sınıf katibliğe terfi etti. 1921'de Medresetü’l-kuzat’ta birinci şu’be Kur’an-ı Kerim müderrisliğine nakledildiyse de hilafetin lağvı üzerine tüm görevleri son buldu. Bunun üzerine babasının vefatı ile boşalan Sultan Selîm Cami imamlığına tayin edildi. Daha sonra baş-imamlığa terfi ettiği gibi hatiblik vazifesi de uhdesine verildi. 24 Mayıs 1959 tarihinde vefât eden Ahmed Hamdî Efendi, Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

الأساتذة

خلوصي يازكان
النستعليق
مصطفى حليم
الأقلام الستة

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar

Şimdi reisü’l-kurra ve baş-imâmı ve hatibidir. Birçok öğrenciye ilim kıra’et etmişdir. Bakkal Ârif Efendi’den sülüs ve nesih, Çırçırlı Mehmed Alî Efendi’den celî, Bâb-ı Meşihât me’murlarından Karinâbâdlı Hasan Hüsnî ve Sultan Selîm Cami’ baş-mü’ezzini Hulûsî Yazgan efendilerden ta’lik  ve Hacı Kâmil Akdik Efendi’den tekrar sülüs ve nesih yazdı. Güzel San’atlar Akademisi’nde fahrî şâkird olarak akademi mu’allimlerinden Hâlim Özyazıcı Efendi’den yeni başdan sülüs, nesih ve ta’lik meşkederek bu sûretle “mehidden lâhde kadar ilim tahsil ediniz” emrini yerine getirmeğe çalışmakdadır.  
Halîd bin-velid (R.A.) – Eyüp Sultan – türbe-i şerîfesinde celî sülüsle âyet-i celîlesi ve Sultan Selîm Türbesi’nde ta’lik hatla 

Sultân-ı Salâtîn-i selef Şâh Selîm  

Dürdâne-i deryâ-yı sadef Şâh Selîm

Kudsîler içün Kâbe gibi oldu metâf  

Bu kıble-i ulyây-ı şeref Şâh Selîm

kıt’ası onun yazısıdır.