KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

مصطفى حليم

Hattat
تاريخ الميلاد H. 1315
M. 1897
تاريخ الوفاة H. 1384
M. 1964
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Kozlu Mezarlığı

الصور

نبذة عن الفنان

مصطفى حليم

أعماله

الأساتذة

Ferîd Bey
الديواني
حسن رضا
الأقلام الستة
الحاج أحمد كامل أقديق
الأقلام الستة
إسماعيل حقي ألتون بزر
الثلث الجلي
خلوصي يازكان
النستعليق

التلامذة

no image
Ahmed Hamdî Yavuzvarnalı
الأقلام الستة
علي ألب أرسلان
الأقلام الستة
no image
Ayşe Sütûde Hanım
النستعليق
no image
Hatice Güzîde Hanım
النستعليق
no image
Saim Özel
الأقلام الستة
Mustafa Bekir Pekten
الأقلام الستة
عبد الله رضا
خط
Dündar Tahsin Aykutalp
الأقلام الستة
no image
Mahmud Öncü
خط
no image
Ali Rüştü Oran
خط
no image
Müşerref Çelebi
خط
Recep Berk
خط

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Zemanımızda hakka’l-insaf en güzel yazan, kıymetli hattatlardandır. Hangi yazısına dikkatle bakılsa mehâreti ve hüsn-i tabi’atı kendini gösterir. Ancak asıl mehâreti, Kur’an-ı ‘Azîmü’ş-şân, Delâ’ilü’l-hayrât, murakkā’at ve kıta’atın yanlışlarını ve bozuk yerlerini – aslından fark edilmiyecek derecede – tashih etmekdedir. 

Silivrikapusı haricinde Merkez Efendi Mahâllesi’nde Tepebağı’nda senelerce üzüm bağcılığı yapmışdır. Yetişdirdiği mütenevvi’ üzümlerden – ilk ve son def’a olarak – vaktile bana bir sepet getirmişdi. Ama yukarılarda bahsetdiğim Hutut-ı Meşâhir Mecmu’ası’na bir-iki satır yazmasını mükerreren ihtar etdiğim hâlde yazmamasına – te’accüble karışık – te’essüf etmek tabi’îdir. 

Ketebe.org Uğur Derman

Biz yazılarına hayranlıkla seyrederken sık sık tekrarladığı bir söz vardı: “Ufak tefek, kara kuru gördün de, beni Karamürsel sepeti mi sandın?”

Hakîkāten öyleydi. Hâline tavrına baksanız ummazdınız. Maddî refâhı çok yerinde olduğu hâlde yiyemezdi, giyemezdi. Yanlızlığın verdiği bir derbederlik içerisindeydi. Bu muydu o “âyetü’n-min-âyetillah” sanatkâr. Ancak yazarken görünce onu Karamürsel sepeti değil, hüsnühat bağından derlenmiş en nâdîde meyvelerle dolu bir hüner sepeti olduğunu anlardınız... 

Hüsnühattın her nev’ini sür’atle ve suhûletle yazardı. ‘Kamış kalem’ denilen o nârin güzel, merhûmun ma’rifet dolu parmaklarına râm olmuşdu. Hele celî yazıda böyle sür’ate mâlik bir hattat, “celînin alemdârı Mustafa Râkım da dâhil görülmemişdir!” dersek, mübâlağa sayılmaz. Kubbe yazılarında, kendi boyundan uzun elifleri, lâmları rahatlıkla çekerken onu seyretmek bir zevkdi. Kubbe ve kuşak yazısı olarak en çok eser vermiş hattatımız Hâlim Hoca’dır. Bir sûreyi, verilen ölçüye göre, sıkışıklık yapmadan istif etmek ve istediği yerde bitirmek, ona mahsus ilâhî bir mevhîbedir. Müsveddesi yokdu. Zihninde tefekkür istifi yapar, onu kömür kalemi ile kâğıda öylece istif eder ve celî kalemini alıp hemen yazmağa başlardı.

Ahârlı kâğıda mürekkeple yazdıklarını tashih etmesi de bir ömürdü. İstiflerin arasını dili veya parmağı ile temizlemesine, doğrusu şaşardık. Bu sebeple eski eserleri de aslına uygun bir şekilde tamir eder, tamamlardı.    

Ketebe.org İsmail Orman

Türk hat sanatının 20. yüzyıldaki en önemli isimlerinin başında gelen Halim Özyazıcı, on iki kalemin tamamında mahir bir hattat idi. Levha halinde çok sayıda yazısı bulunduğu gibi, camilerde de taş veya alçı üzerine işlenmiş yazıları bulunmaktadır. Sultan Selîm Cami kubbesindeki Nûr Sûresi ve Sultan Ahmed Cami’nin cümle kapısının kubbesine “Cennet-i ’adnin müftehiren lehümâ el-ebvâb” âyeti ile Azapkapısı ve Bâlî Paşa camilernin kubbesindeki âyetler, Süleymâniye Cami’nin şadırvan kapılarındaki âyetler, Matbaa-i Askeriyye’nin karşısındaki çeşmenin üstündeki âyetini, Sokollu Mehmed Paşa Cami’nin kubbe, kuşak, alçılı pencerelerdeki âyetler, Edirne Selîmiye Cami’nin kapısındaki âyet, Ankara Hacı Bayrâm-ı Velî Cami’nin kapısı üstündeki âyetler, Havsa ve Bilecik camilerindeki Çâr-yâr-ı Güzîn’in isimlerini havi levhalar ona aittir.

Bunlardan başka Beyoğlu’ndaki Ağa Cami’nin yazı kuşağı, Ankara Maltepe Cami’nin yazı kuşağı ve sâ’ir yazıları, İzmir, Alsancak Cami’nin kuşak, kubbe ve sâ’ir yazıları, Rize, Merkez Cami’nin kuşak ve kubbe yazıları, Denizli Cami’nin kuşak yazısı ve kapı üstündeki aşere-i mübeşşere kitâbesi, Şişli Cami’nin kubbe içindeki yazı, Mercan Örücüler Cami’nde, Kazasker’i takliden kaleme aldığı mihrap ve kapı üzeri kitâbeleri, Kuzuluk Cami’nin kapı üzerindeki kitâbe, Mahmud Paşa Cami’nde Besmele ve Bilâl-i Habeşî levhâlarını kaleme almışdır.

النشاطات