Mîr Alî Efendi
Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1176 M. 1762
محل الميلاد
İstanbul
مكان الدفن
İstanbul-Topkapı
الصور
نبذة عن الفنان
Amucazâde Hüseyin Paşa’nın eniştesi Alî (Tuhfe-i Hattâtîn’e göre Abdî) Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Dayısının sâyesinde iyi bir tahsîl ve terbiye gördü. Bu esnâda Eski İsmâ‘il Zühdî Ağa’dan sülüs ve nesih meşketti. Ancak icâzetini onun ölümünden sonra devam ettiği Kâtibzâde Mustafa Efendi’den aldı. Bir müddet vüzerâya kitâbet hizmetinde bulunduktan sonra hâcegândan olarak bazı küçük memûriyetlerde istihdâm edildi. Bu hâl üzere iken H. 1176 senesinin Rebi’ü’l-evvel ayında vefât etti. Topkapı hâricinde medfûndur.
Ketebe.org İsmail Orman
“Hattatlar arasında nâm ve şân sâhibi olub her tarafı ma’mûr ve hâcegânda ma’rifetle meşhûr” olan Mîr Alî Efendi’nin tarihsiz sülüs ve nesih levhâsı görülmüş olup hakkındaki sitâyişin doğruluğuna şahâdet etmektedir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Pederi sâbıkan sudûr-ı izamdan Amucazâde Hüseyn Paşa eniştesi olmakla Eniştezâde derler idi. Beyt:
Şüd yakînem ki elif bî-i cemâl âhir şud
Sûret-i lâm u elif gerd behem peyda hat
me’âlinde hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Zühdî İsma’il Ağa’dan temeşşuk ve izn ü icâzete Kâtibzâde Mustafâ Efendi’den ahz ile ta’alluk eylemiştir. “Aliyyün ke’smihi ebeden aliyyün” medlûlünce her tarafı ma’mûr, hâcegânda ma’rifetle meşhûr iken “maslahat-ı hicret” (1176) târihi Rebî’ü’l-evvel’i evâ’ilinde rıhlet ve Topkapısı hâricinde dâhil-i çillehâne-i türbet oldu.