Ali Soufi
Alî bin Yahya SofîPhotos
About Artist
He was born in Edirne as the son of the renowned calligrapher Yahya Sofi. He learned calligraphy and received his license from his father. With his exceptional talent, he was proficient in all forms of writing, particularly jali thuluth, and, like his father, he was able to engrave his name among the seven masters of calligraphy in Anatolia. However, almost nothing is known about his life. It is known that he died in AH 882/AD 1478, shortly after his father, and was buried in Karacaahmet Cemetery. However, his grave no longer exists.
Contributions
Relatives
Masters
Students
Ketebe.org İsmail Orman
Babası Yahya Sofî ile birlikte Fatih Sultan Mehmed Cami’nin yazılarını yazmıştır. Ancak 1766 depreminde büyük hasar gören caminin alt katından yukarısı yeniden yapılmış olduğundan, yazılarından sâdece inşâ kitâbesi kalmıştır. Öte yandan Bâb-ı Hümâyûn’da kapı kemerlerine celî sülüsle müsennâ olarak işlediği yazıları, sanatının zirve eseri olarak kabul edilmektedir.
Alî Sofî'nin Karacahmet Mezarlığı'nda gömülmüş olduğu paftaya daha sonra Şeyh Hamdullah da defnedilmiş ve zamanla diğer hattatların da buraya gömülmek istemesi üzerine bu alan “hattatlar sofası” olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Ebü’l-Feth Sultân Mehmed Hân asrını kendine hasreden üstâdlardandır ki, pederinden tahsîl-i fenn-i hat eylemiştir. Zamânında kendilere bi’l-cümle hutût-ı kalem ke-nârin alâ alemin müsellem olup lâkin sülüs-i müsennâda kemâline Bâb-ı Hümâyûn’un atebe-i ulyâsında resmeylediği “Halledallâhu izze sâhibihi” (883) du’â-yı târihi güvâhtır. Cümle-i ehl-i hattın dest-keşîde-i sitâyiş-i teslim oldukları eser-i muteberdir. Ebü’l-Feth Sultân Mehmed Hân Câmi’-i şerifinin evâsıtında vâki’ târihi ve tarafeyn kitâbeleri dahi bunların hattı olup son kitâbede “Alî bin es-Sûfî” diye kendi ismini tasrîh eylemiştir. Şeyh Hamdullâh kabr-i şerifi dâ’iresinde olduğu mesmû’ ve Şeyh’in o tarafa rağbet kaziyesi ona mahmûl ü mevzû’dur.