KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Abdurrahman

Çinicizâde
Hattat
Hafiz Osman's School in the six scripts

Death Date H. 1137
M. 1724-1725
Birth Place İstanbul
Grave Place İstanbul-Üveys Dede Türbesi

About Artist

İstanbullu hattatlardan olan Abdurrahmân Efendi, eserlerine “Çinicizâde” künyesiyle ketebe koyduğundan, Türk hat sanatında o şekilde anılmıştır. Küçük yaşta Kur ‘ân-ı Kerîm’i hıfzetmiş, sesinin güzelliği ile mevlidhânân-ı şehriyârî zümresine dâhil olarak H. 1137/M. 1724-1725 senesindeki vefâtına kadar da bu görevi sürdürmüştür. Hekimoğlu Ali Paşa Cami’nin karşısındaki Abdâl Yakub Tekkesi şeyhi Üveys Dede’nin türbesinde medfundur. Zamanın önde gelen musıkî-şinâslarından olan Çinicizâde Abdurrahmân Efendi, aklâm-ı sitteyi evvela Ramazân bin İsmâ‘il’den öğrenerek icâzet almış, daha sonra Hâfız Osman’dan da istifâde etmiştir.

Masters

Ramazân bin İsmail
The six scripts
Hafız Osman
The six scripts

Students

no image
İmâmzâde Feyzullah Efendi
The six scripts

Ketebe.org İsmail Orman

Hâfız Osman’ın takdirini kazanan ve hatta hocasının ihtiyarlığında, kalemlerini açıp düzeltme şerefine de nail olan Çinicizâde Abdurrahmân Efendi, bilhassa nesih ve gubârîde mâhir bir hattat idi. Yüz kadar mushâf-ı şerif istinsâh etmiş ve bunların bir kısmı Baruthâneli Abdullah tarafından fevkalade surette tezhiplenmişti. 

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Çinicizâde demekle şöhret-dâdedir. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Ramazân Efendi merhûmdan temeşşuk ile resîde-i kemâl ve izn ü icazetle iclâl olunmuştur. Gubârîn hatta mâ’il ve sad aded mushaf-ı kâmil kitâbeti şerefine nâ’il olmuştur. Ekser-i âsârının tezhibi dahi Derviş Alî tercemesinde yâd olunan Müzehhib Sürâhî Mustafâ’nın şâkirdi Beyâzî Mustafâ’nın oğlu ve şâkirdi olan Baruthâneli Abdullâh nâm üstâdın hidmetidir. Mevlidhân-ı sultânî ve fenn-i mûsikîde bülend şöhret ü şânı var idi. Hafız Osmân Efendi merhûmun evâhir-i ömrlerinde kat’-ı kalemleri hidmetinde derkâr, dervîş-nihâd, güzîde-reftâr idi. Sadr-ı esbak Alî Paşa’nın câmi’-i şerifi bâb-ı kebîrinin mukabili olan kuşede kendi hanesi tahtında Abdâl Ya’kûb’un şeyhi olan Üveys Dede Türbesi derûnunda medfûndur. Rıhleti sâline bu mısra’ târih olmuştur:

Çîni-i kudsün ola kâtibi Abdurrahmân (1137)