KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Abdurrahmân Çelebi

Süleymaniyeli Abdi çelebi
Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1098
M. 1686-1687
Doğum Yeri Kastamonu
Mezar Yeri İstanbul

Sanatkâr Hakkında

Kastamonulu olan Abdurrahmân Çelebi, medrese eğitimi için gittiği İstanbul'da Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi'den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Özellikle nesihte üstâdına lâyık bir hattat oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra Süleymaniye'deki Hacı Hamzâ Mescidi'nin müezzinliğine getirildi. Burada uzun müddet görev yaptığından, "Süleymaniyeli Abdî Çelebi" lâkabıyla meşhûr oldu. H. 1098-M. 1686-1687 yıllarında vefât ettiyse de medfeni bilinmemektedir.

Hocaları

Suyolcuzâde Mustafa Eyyûbî
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Abdestsiz yere basmayacak kadar dini-bütün biri olan Abdurrahman Çelebi’nin kırktan fazla mushâf yazdığı nakledilmektedir. Hattatlığının yanı sıra müzehhibliği ile tanınmakta olup bu sanatı zamanının önde gelen üstâdlarından biri olan Bosnevî Hasan Efendi'den öğrenmişti.

 

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kastamonî’dir. Süleymâniyeli Abdî Çelebi demekle arif ve Hâcı Hamza Câmi’nin mü’ezzini bir vücûd-ı zariftir. Tezhîbde ve envâ’-ı cildi tertîbde Bosnevî Hasan’ın şâkirdi olan Sâlih Çelebi’den görmüştür. Kendisinin dahi Haydarpaşalı İbrahim Çelebi gibi üstâd şâkirdi zamanımızda pîşrev ü pîş-kadem-i san’atıdır. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi dahi zamîme-i ma’ârifi edip Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den ta’allüm ve izn ile resîde-i kemâl olmuştur. Bu mısra’-ı târihi teberrüken zuhûr eyledi:

Müzehheb levha zîb ü eedvel-i vasi oldı me’vâda (1098)