Ahmed Muharrem Efendi
Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Ölüm Tarihi
H. 1135 M. 1723
Doğum Yeri
İstanbul-Kasımpaşa
Mezar Yeri
İstanbul-Kasımpaşa
Sanatkâr Hakkında
Kasımpaşalı Dâyezâde Hüseyin Efendi’nin oğlu olup orada doğdu. Genç yaşta Kur‘ân-ı Kerîm’i hıfzederek hâfız olmuştur. Hüsn-i hattı evvelâ Ramazân bin İsmâil’den meşketmiş, vefâtı üzerine bir müddet de tilmizlerinden Hâfız Halîl Efendi’ye devam ederek icâzetini ondan almıştır. Bşlarda hocalarının izinden gitmişse de, daha sonra Hafız Osman tarzına yönelmiş ve ömrünü mushâf- şerîf yazarak geçirmiş olan Ahmed Muhârrem Efendi, H. 1135/M. 1724 senesi Zi'l-hicce'sinde vefât etmiş ve Kasımpaşa’daki Seyyid Osman Efendi Tekkesi civârına defnedilmiştir. Ancak bugün mezarı mevcut değildir.
Hocaları
Hâfız Halîl Efendi
Aklâm-ı Sitte
Ketebe.org İsmail Orman
Sülüs ve nesihte mâhir, bilhassa mushâf tahrîrinde fevkalade bir hattat olan Ahmed Muhârrem Efendi'nin H. 1111/M. 1699 tarihli Kur‘ân-ı Kerîm’i görülmüştür.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Kasımpaşa’da Seyyid Osmân Efendi Hânkâhı civârında temeskün ü temekkün eylemiş, Hâfız Ahmed demekle zebân-zeddir. Hâfız Halil Efendi’den telemmüz edip hutût-ı gûn-â-gûnda husûsâ kalem-i nesh-i meymenet-nümûnda Muharrem Hattat diye be-nâm idi. Hıfz-ı kelâm-ı kadîmi tahsil ve ismini tebdil edip Hafız Ahmed oldu.
Sabr kun Hâfız be-sahtî rûz u şeb
Ey Hafız, gece gündüz sıkıntılara sabret.
diyerek germ ü serd-i dehre tahammül ile vâsıl-ı rağbet ü i’tibâr olup mesâhif-i adîde kitabet ve temellük-i hattı meymenetle şöhret buldu. “Azîmet-i hicret” (1135) târihi Zi’l-hicce’sinde rıhlet eyledi.
Zi’l-hicce’de Ahmed-i Muharrem göçdi” (1135)
dahi târih olmuştur. Hânkâh-ı mezbûrun mukabilinde vâki’ çemen-suffe ittisalinde vedî’a-i hâk-i pâk kılındı.