Berberzâde Mehmed Sa'id Efendi
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Fotoğraflar
Sanatkâr Hakkında
Mahmudpaşa’da berberlikle iştigâl eden Ahmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Sıbyân mektebini tamamladıktan sonra Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Medrese tahsîline devam ettiği esnâda, babasının berber dükkânının üstündeki hücrede kitâbetle meşgul oldu ve talebeye yazı dersleri verdi. Medreseyi ikmâl ettikten sonra bâ-imtihân sahn tedrîsine dâhil olup H. 1192/M. 1778 senesindeki vefâtına kadar tedrîs-i ilimde bulundu.
Eserleri
Hocaları
Talebeleri
Ketebe.org İsmail Orman
Hafifü’l-lahyâ ve nahîfü’l-bünye bir zât olduğu nakledilen Berberzâde Mehmed Sa’id Efendi, Hâfız Osman tarzının temsilcilerinden değerli bir hattattır. Bir hayli hattat yetiştirmiş olup Askerî Müze Kütüphânesi’nde İlm-i Hâl adlı eseri bulunmaktadır.(Env. No: 11174).
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Sûk-ı Mahmûd Paşa’da Rahîkî-i Ma’cûnî dükkânı civarında pederi Selmân-ı zamân bir merd-i müsülmân olmakla kendileri Berberzâde şöhretiyle nâm-âverdir. Dükkân-ı mezbûr fevkinde bir hücrede sakin olup hüsn-i hattı Şekercizâde Seyyid Mehmed Efendi’den telemmüz ve edâ-yı sükkerîn-i ta’liminden temeşşuk u telezzüz edip bi’l-izn hidmet-i ta’lîm-i talebe ile âlî-mertebe olmuş; bu fakir gibi hafîfü’l-lihye, nahîfü’l-bünye bir vücûd-ı sa’îd-i bihbûd olup bu esnâda dâhil-i sahn-ı tedris olmuştur. “Takarrüb-i mümît” (1192) târihinde rıhlet eyledi.