Ebûbekir Râşid Efendi
KonyalıHafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Fotoğraflar
Sanatkâr Hakkında
Mehmed Efendi adlı bir zâtın oğlu olup Konya’da doğdu. Bu nedenle “Konyalı” lâkabı ile anılmıştır. Sıbyan mektebine devam ederken hıfz-ı Kur‘an-ı Kerim ile kısa zamanda tamamlayarak, Konya'nın en nâmlı hâfızlarından biri oldu. İlk yazı derslerini de bu esnada Kazâzzâde Seyyid Ahmed Efendi’den aldı. Daha sonra medrese tahsîli için gittiği İstanbul’da Hüseyin Hablî’den yeniden sülüs ve nesih meşkine başlayarak icâzet aldı.
Bir müddet mekteblerde hocalık ve hüsn-i hat muallimliği yaptı. Hâfız Osman Üslûbu’nda sergilediği fevkalade kudret ile ekolün önde gelen isimlerinden biri hâline gelince, son zamanlarında Nur-ı Osmaniye Medresesi’ndeki meşkhânenin baş-muallimliğine ta’yin edildi. Bu hâl üzere iken H. 1197/M. 1782 senesi Şa'ban ayında vefât ettiyse de, medfeni tespit edilememiştir.
Eserleri
Hocaları
Talebeleri
Ketebe.org İsmail Orman
Türk hat sanatında Hâfız Osman’ın mukallidi olarak şöhret kazanmış olan Ebû-bekir Râşid Efendi'nin, “fünûn-ı hattı şahsında cem’eylemiş değerli bir hattat” olduğuna, yâdigâr bırakmış olduğu âsâr şahâdet etmektedir. 17 mushâf-ı şerîf ve bir miktar En‘am-ı Şerîf kaleme almış olduğu menkûl olup sayısı yüzlerle ifade edilen tilmizleriine meşk olarak Şeyh Hamdullah ve Hâfız Osman’ı taklîden yüzlerce murakka’ yazmış ve çok sayıda hilye-i şerîfe tertib eylemiştir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Konevî’dir. Gılâz-ı huffâzdan olup Câmi’-i Nûr-ı Osmânî’de bir hücrede sâkin idi. Evâ’il-i hâlinde Kazzâzzâde Seyyid Ahmed-i Konevî’den yazıp sonra hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshte Hüseyn-i Hablî’nin ta'liminden temeşşuk ve ser-rişte-i icâzete dest-res birle tefevvuk eyledi. Hâlâ Galata Sarâyı mu'alliminin biridir. “Ziyâretü’l-mahşer” (1197) târihi Şa’bân’ında rıhlet eyledi.