Nesih, Sülüs
Hocazâde Seyyid Ahmed Efendi
Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Ölüm Tarihi
H. 1172 M. 1758-1759
Doğum Yeri
Uşak
Mezar Yeri
İstanbul
Fotoğraflar
Sanatkâr Hakkında
Uşak nakîbü’l-eşrâfı Hoca Seyyid Mehmed Efendi’nin oğlu olarak orada doğdu. Tahsilinin babasının denetimi altında tamamladıktan sonra medrese eğitimi almak için İstanbul’a gitti. Ru’us imtihanını kazanarak Haseki Sultan Medresesi’ne müderris olup senelerce talebeye ilim neşretti. Bu hal üzere iken H. 1172/M. 1759 yılında vefât ettiyse de, medfeni tespit edilememiştir.
Hocaları
Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
Aklâm-ı Sitte
Talebeleri
Solakzâde Ahmed Efendi
Aklâm-ı Sitte
Ketebe.org İsmail Orman
Medrese tahsili esnasında Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet almış olan Seyyid Ahmed Efendi’nin, Hafız Osman yolunda enfes bir hattat olduğunda kaynaklar hem-fikirdir. Nitekim özel koleksiyonda bulunan tarihsiz cüzü de bu övgüyü doğrulamaktadır.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Uşak’tandır. Hâcezâde diye şöhret-dâde idi. Pederi belde-i mezbûrda nakîb olmuştur. Kendileri Hâsekî Sultân Medresesi’nde ders ü devre heves ve üstâd-ı pür-nûr, muktedâ-yı Câmi’-i Mîr-âhûr Emir Efendi merhumdan hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi dahi tedârük ve icazetleriyle bir hattât-ı enfes olmuştu. “Uzletü’l-huld” (1172) târihi ıd-i kurbânından iki gün mukaddem ıd-i ekber-i visâl-i zi’l-celâle fedâen kebş-i cânın kurbân eyledi. Sadr-ı sâbık Seyyid Hasan Paşa Medresesi tahtında vâki celilerin fakat çeşme tâkını şerikleri Mi’mâr Şeyhi Seyyid İsmâ’îl Efendi yazıp mâ’adâsı bunlarındır.