Solakzâde Ahmed Efendi
Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Ölüm Tarihi
H. 1202-1210 M. 1787-1796
Doğum Yeri
İstanbul
Mezar Yeri
İstanbul
Sanatkâr Hakkında
Solak Abdurrahmân Ağa’nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Eğitimi esnâsında Hocazâde Seyyid Ahmed Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Me’zûn olduktan sonra Yeniçeri Ocağı’nda kitâbet hizmetleri ile meşgul olmağa başladı. Sâ’ir zamanında da Lûtfî Paşa civârındaki Öksüzce Mahallesi’nde bulunan hânesinde Kadı Beyzâvî ve İbn-i Abbâs Tefsîri gibi ilmî eserler istinsâh ederdi. H. 1202/M. 1787-1788 senesinde ber-hayât idi.
Ketebe.org İsmail Orman
Rivâyete göre yüzlerle ifâde edilen sayıda eser vücûda getirmiş olan Solakzâde Ahmed Efendi’nin H. 1155/M. 1742’de istinsâh ettiği Buhârî-i Şerîf ile H. 1178/M. 1764’de yazdığı Abbâs Vesîm Efendi’nin Düstûrü’l-vesîm adlı eseri Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphânesi’ndedir. Amasya Bâyezid Kütüphânesi’nde de H. 1176/M. 1762’de yine nesihle yazdığı Şihâbeddîn Ahmed Efendi’nin İnâyetü’l-kadî ve Kifâyetü’l-râdî adlı eseri vardır.
Kaynakça
Tuhfe-i Hattâtîn, ss. 68-69; Türk Hattatları, s. 179; Hat ü Hattâtân, s. 93; TSAYK, II, s 32; TYTK, V/2, s. 34.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Tarîk-i kazâya sâlik ve Solakzâde şöhretine mâlik olup sülüs ü neshi Hâcezâde Seyyid Ahrned Efendi’den temeşşuk eylemiştir. Rütbe-i i’câzı kesret-i kitâbetle ihrâzı meşhûr ve bisyâr Tefsîr-i ibn-Abbâs ve müte’addid Tefsîr-i Beyzâvî ve onun havâşşında Şeyhzâde ve Tefsîr-i Kebîr-i İmâm Fahrî-i Râzî yazıp ve sâ’ir kütüb-i cesîme kitabetine dahi hâlâ meşgûl ve Lutfî Paşa Semtinde Öksüzce Mahallesi’nde sâkin-i zâviye-i humûldür.