İbrahim Hanîf Efendi
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Bağdâd Defterdârlığı’ndan mazûlen Tokat’ta vefât eden ulemâdan Üskübî Mustafa Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Fevkalade bir tahsil gördü. Sülüs ve nesihi evvelâ Şeyhzâde Abdî Efendi ve Câbizâde Abdullah Efendi’den, daha sonra da Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi'den meşkederek her birinden ayrı ayrı icâzet aldı. Ta’liki ise Kâtibzâde Mehmed Ref'î Efendi’den tahsil etti.
Kayınpederi Abacı Hüseyin Bey'in delâleti ile Bostâncıyân Ocağı Kitâbeti’nin hulefalarından oldu. Burada da tuğra çekmeyi ve siyâkat yazısını öğrenerek, mâhir bir hattat haline geldi. Senelerce hizmetten sonra Koca Mustafa Paşa Evkafı’nın kâtibliği de uhdesine verildi. Bu arada cami derslerini tamamlayıp icazet aldı. İmtihanla müderris pâyesini aldıktan sonra hadika müfettişliğine tayin edildi. Müddetini tamamlayınca Galata Kadısı olarak ilmiye sınıfına alındı. Son görev yeri olan Bursa’da iken, 1189 senesinin Şevvâl ayında(Aralık-1775) vefât etti. Orada bulunan Daye Hatun Türbesi’ne defnedildi.
Hocaları
Talebeleri
Ketebe.org İsmail Orman
Şiir ve inşada da zamanının güzidesi olan İbrahim Hanif Efendi’nin ahlâk ve fazileti ile meşhur olup Sadıkiyye Tarikatı’ndan Şeyh Tatar Ahmed Efendi’nin müridlerinden idi. Vaktini ilim ve irfân için türetip nice eser vücûda getirmiş olup Kadı Ayas’ın Şifâ-i Şerif adlı eserine yazdığı şerh en meşhurudur. Dest-i hattıyla muharrer nüshaları bulunmaktadır.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Pederi Bağdâd Defterdârı olup avdette Tokat’ta vefat eyledi. Kendileri Abacı Hüseyn Beyefendi’ye dâmâd olmakla bostâncıyân ocağı kâtibi ve Koca Mustafâ Paşa evkafı kitâbetine dahi ferağından nâ’il olup hatt-ı sülüs ü neshi tahsil ve hatt-ı ta’lîki dahi İmâd-ı Rûm Kâtibzâde Mehmed-i Refî’ Efendi merhumun nigâh-ı kimyâ-eserleriyle temeşşuk u tekmil edenlerdendir. Ba’dehu tarîka-i tedrise sâlik ve Galata mahrecine, ba’dehu Bursa mansıbına dahi mâlik olmuştur. Şi’r ü inşâ ve resâ’il-i âlem-bahâları ve husûsâ Şifâ-yı Şerife tarz-ı hâs üzere münşiyâne bir şerh-i latife muvaffak olmuşlardır. Bu fakirin Terceme-i Mektûbât-ı Kudsiyye hidmetimize ve Kasîde-i Mudariyye’ye olan fakirane şerhimize takrizleri vardır.
Bâş Hudâyâ be-kemâl-i keremHâfız-ı û z-âfet-i her kec-kalem
Tatar Ahmed Efendi’den ahz-ı tarîka-i zikr-i hafi eylemiştir. “Hâtime-i kâmilân” (1189) târihi Şevvâl'inde azm-i beka ve Şeyh Vahyi kabri mukabilinde Dâye Hatun Türbesi’nde mütevârî-i kıbâb-ı lika olmuştur.