KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed Sa’id Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1213
M. 1799
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Aksaray

Sanatkâr Hakkında

Sadrazâm Seyyid Abdullah Paşa’nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babasının delâletiyle alındığı Enderûn-ı Hümâyûn’da tahsîl ve terbiye gördü. Bu esnâda Hâfız Yusuf’tan aklâm-ı sitte meşkederek icâzet aldı. Ayrıca ta’lik de öğrendi. Eğitimini tamamladıktan sonra Dergâh-ı Â’lî çavuşlarından oldu. Muhsinzâde Mehmed Paşa’ya dâmâd olmakla H. 1180/M. 1767’de kapıcıbaşılıkla saraydan çerâğ edildi.

H. 1197/M. 1783’te kapıcılar kethüdâsı, H. 1200/M. 1785’te de çavuşbaşı oldu. Ancak ertesi sene azledilerek, kasabbaşı vekîlliğine ta’yin edildi. Birkaç kere daha kapıcılar kethüdâsı ve çavuşbaşı olduktan sonra, H. 8 Ramazân 1213/M. 13 Şubat 1799 tarihinde ma’zûlen vefât etti. Aksaray’da Sofular Mahallesi’ndeki Ekmeleddîn Dergâhı’nın hazîresinde medfûndur.   

Hocaları

Hâfız Yusuf
Aklâm-ı Sitte

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Kabir taşındaki kitâbe şöyledir:[1]

Hüve’l-bâkî

Merhûm ve mağfûr, el-muhtâc ilâ rahmete rabbe’l-mağfûr gedikliyân-ı Dergâh-ı Âlî zü’amâlarından sâbıkā Kasapbaşı vekili merhûm Hattat Mehmed Sa’id Efendi rûhu içün el-Fâtihâ. sene 1213

Sicill-i Osmânî’de “kapucıbaşı ve kasabbaşı vekili oldu” denmekle yetinilmişdir.

Hattat olduğunu yalnız – mezartaşı – kitâbesinden öğreniyoruz. Yazısını görmediğim içün hattatlıkdaki mertebesini bi’t-tabi bilmiyorum.



[1] Nûrullah Pertev Bey yazub vermişdir.

Ketebe.org İsmail Orman

Asil ve temiz huylu bir zât olduğu nakledilen Mehmed Sa’id Efendi’nin H. 1199/M. 1785 tarihli Şifâ-i Şerîf’i(A. 1694) ile H. 1215/M. 1800-1801 senesinde ta’likle istinsâh etmiş olduğu Fetavây-ı Feyzullah Efendi adlı eseriA. 2435) Ankara’daki Millî Kütüphâne’dedir.