Mîr Mustafa Efendi
Na’tîŞeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Defterdâr Küçük Hüseyin Paşa'nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babası sâyesinde girdiği Enderûn-ı Hümâyûn’da tahsîl ve terbiye gördü. Burada iken Hocazâde Mehmed Enverî Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra bazı hizmetlerde bulunup hâce ünvânı ile silâhdâr kâtibi olarak Enderûn-ı Hümâyûn’dan çerâğ edildi.
Çorlulu Alî Paşa’nın sadâretinde tezkîre-i evvel olup ba’de’l-azl, Şehîd Alî Paşa zamanında def’aten aynı görev ta’yin edildi. H. 1127/M. 1715 yılında paşa ile beraber gittiği Mora Seferi’nde iken felç geçirdi. Üç seneye yakın bu hâlde kaldıktan sonra H. 1131/M. 1719 yılında (Mart ayında) vefât etti. Çenberlitaş’taki Koca Sinan Paşa Medresesi hazîresinde medfûndur.
Hocaları
Ketebe.org İsmail Orman
Zamanın nâmlı şu‘arâsından olup müretteb dîvânı bulunan Mîr Mustafa Efendi daha ziyâde na’t yazdığından “Na’tî” lâkabıyla tanınırdı. Ayrıca Cevrî İbrâhim Çelebi’nin Cehâr-ı Yâr-ı Güzîn Hilyesi’ni aşere-i mübeşşereye tekmîl eydiği gibi, Amâlî Kasîdesi’ne de tahmîs yazmıştır. Hüsn-i hattaki kudreti de malûm olmakla beraber numûnesine tesâdüf edilememiştir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Pederi ismine zafer bulunmayıp bu mahalle tertîb olunmuştu. Hüseyn olduğu sonradan ma’lûmumuz oldu ki, mezbûr Hüseyn Paşa defterdâr iken katlolundukta, Na’tî Bey hüsn-i hattı Hâcezâde Mehmed Efendi’den yazıp Enderûn’a çerâğ oldukta isti’dâd sahibi olmakla az zamânda sır kâtibi olmuştur. Silâhdâr kitabetiyle taşra çıkıp Çorlulu ve Şehîd Alî paşalar eyyâm-ı sadâretlerinde tezkire-i evvel olmuştu. Mora fethinde felç ârız olup İstanbul’a irsal olundu. Rıhletine Nedîmâ bu mısra’ı demiştir:
Cihândan geçdi Na’tî Mustafâ Biğ adn ola câyı (1131)
Sinan Paşa Medresesi’nde medfûndur. Emâlî Kasîdesi’ni tahmîs edip Cevrî merhûmun çâr-yâr hilyesini aşere-i mübeşşereye tekmîl eylemiştir. Ekser-i eş’ârı na’t-ı şeriftir. Müretteb dîvânı vardır.