KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mîr Mustafa Efendi

Na’tî
Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1131
M. 1718-1719
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Koca Sinan Paşa Medresesi Haziresi

Sanatkâr Hakkında

Defterdâr Küçük Hüseyin Paşa'nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babası sâyesinde girdiği Enderûn-ı Hümâyûn’da tahsîl ve terbiye gördü. Burada iken Hocazâde Mehmed Enverî Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra bazı hizmetlerde bulunup hâce ünvânı ile silâhdâr kâtibi olarak Enderûn-ı Hümâyûn’dan çerâğ edildi.

Çorlulu Alî Paşa’nın sadâretinde tezkîre-i evvel olup ba’de’l-azl, Şehîd Alî Paşa zamanında def’aten aynı görev ta’yin edildi. H. 1127/M. 1715 yılında paşa ile beraber gittiği Mora Seferi’nde iken felç geçirdi. Üç seneye yakın bu hâlde kaldıktan sonra H. 1131/M. 1719 yılında (Mart ayında) vefât etti. Çenberlitaş’taki Koca Sinan Paşa Medresesi hazîresinde medfûndur.   

Hocaları

Hocazade Mehmed Enveri
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Zamanın nâmlı şu‘arâsından olup müretteb dîvânı bulunan Mîr Mustafa Efendi daha ziyâde na’t yazdığından “Na’tî” lâkabıyla tanınırdı. Ayrıca Cevrî İbrâhim Çelebi’nin Cehâr-ı Yâr-ı Güzîn Hilyesi’ni aşere-i mübeşşereye tekmîl eydiği gibi, Amâlî Kasîdesi’ne de tahmîs yazmıştır. Hüsn-i hattaki kudreti de malûm olmakla beraber numûnesine tesâdüf edilememiştir.   

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Pederi ismine zafer bulunmayıp bu mahalle tertîb olunmuştu. Hüseyn olduğu sonradan ma’lûmumuz oldu ki, mezbûr Hüseyn Paşa defterdâr iken katlolundukta, Na’tî Bey hüsn-i hattı Hâcezâde Mehmed Efendi’den yazıp Enderûn’a çerâğ oldukta isti’dâd sahibi olmakla az zamânda sır kâtibi olmuştur. Silâhdâr kitabetiyle taşra çıkıp Çorlulu ve Şehîd Alî paşalar eyyâm-ı sadâretlerinde tezkire-i evvel olmuştu. Mora fethinde felç ârız olup İstanbul’a irsal olundu. Rıhletine Nedîmâ bu mısra’ı demiştir:
Cihândan geçdi Na’tî Mustafâ Biğ adn ola câyı (1131)

Sinan Paşa Medresesi’nde medfûndur. Emâlî Kasîdesi’ni tahmîs edip Cevrî merhûmun çâr-yâr hilyesini aşere-i mübeşşereye tekmîl eylemiştir. Ekser-i eş’ârı na’t-ı şeriftir. Müretteb dîvânı vardır.