KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Parsazâde Abdullah Efendi

Hattat
Ölüm Tarihi H. 1166
M. 1752-1753
Doğum Yeri Çanakkale-Gelibolu

Sanatkâr Hakkında

Devriye mevâlîsinden iken H. 1091/M. 1680 senesinde vefât eden Parsa Mehmed Sâbir Efendi’nin oğlu olarak, babasının kadı olarak görev yapmakta olduğu Gelibolu’da doğdu. Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek medreseye girdi. Bu esnâda zamanın meşhur ta’lik-nüvislerinden olan ağabeyi Parsazâde Abdülbâkî Efendi’den ta’lik meşkederek icâzet aldı.

Mezun olduktan sonra bir müddet Mahkeme-i Şer‘iyye Kitâbeti’nde hulefâlık yaptı. Sâir zamanda da küberâ ve ulemâ çocuklarına hatt-ı ta’lik dersi verirdi. İmtihânda muvâffak olunca müderrisîn zümresine katılarak derse çıkmağa başladı. Bilâhare kadı olduysa da, bu hâl üzere iken H. 1166/M. 1753 senesinde taşrada vefât etti.

Hocaları

no image
Parsazâde Abdülbâkî Efendi
Ta’lîk

Ketebe.org İsmail Orman

Suyolcuzâde, hatt-ı ta’likten mücâz olduğu ağabeyini geçmiş olduğunu ve Sultan Mahmud Hân zamanının “re’isü’l-şikest-nüvisi” olduğunu beyân etmekteyse de, yazısına tesâdüf edilememiştir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Pârsâzâde Sagîrî demekle arîf ve birâderi Abdülbâkî Efendi merhûmdan temeşşuk-i hüsn-i hatt-ı ta’lîk ve kavâ’id-i dakikasını çûb-ı kalem-i ta’limlerinden tahkîk ile tenmîk eylemiştir. Tarîka-i tedrise dâhil ve hidemât-ı şer’iyyeye mütedâhil olmuştur.
Kerânhâ ki men güftemi kerdemî
Nigû-sîret ü pârsâ bûdemî
İntehâ-yı tarîkine kable’l-vusûl âzim-i diyâr-ı vusûl oldu. Hıfzı merhumun bu mısra’-ı târihi pîrâye-i seng-i mezârıdır:
Eylesün fırdevsi Abdullâh Efendi âşiyân” (1166)