KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Selim Türkoğlu

Hattat
Doğum Tarihi H. 1379-1380
M. 1960
Doğum Yeri Kumkapı-İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1960 senesinde İstanbul’un Kumkapı semtinde dünyaya geldi. İlkokul eğitimine Çağlayan semtinde başladı. 1969 da ailesi ile birlikte memleketi olan Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Altköy’e taşındı. İlkokulu köyünde, orta ve lise eğitimini Refahiye’de tamamladı. 1978 de tahsilini devam ettirmek için İstanbul’a gelerek iki sene Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) bünyesinde bulundu. 1980 ihtilalinin ardından askerlik vazifesini İstanbul Nakkaş Tepe’de yerine getirdi. Refahiye’nin bir köyünde vekil öğretmenlik ve ardından Adana’da Sabancı Holding’e bağlı bir şirkette memuriyetten sonra 1987 de tekrar İstanbul’a döndü ve serbest muhasebe işi ile iştigal etti.

Hüsn-i hat sanatı ile vuslatı, Hattat Yusuf Sezer’in teşvik etmesi vesilesiyle oldu. Sonrasında Merhum Hattat Mustafa Halim Efendi’nin talebelerinden olan hattat Ali Rüştü Oran’ı buldu ve Fatih İskender paşa Camii’nde ki derslerine katıldı. Bilahare, hocasının tavsiyesi üzerine Fatih’in Çarşamba semtinde bulunan hattat Ali Selçuk Erkurt ile meşk etmeye devam etti. 1990 da sülüs ve nesih yazılardan icazet aldı. Ayrıca, hattat Ali Alparslan’ın Süleymaniye Kütüphanesi’nde devam ettirdiği ta’lik derslerine iştirak ederek kendisinden istifade etti.

Sanatını profesyonel anlamda sürdürebilmek için 1990 senesinde muhasebe işini sonlandırarak hüsn-i hat atölyesini açtı ve bütün mesaisini bu sanatının hem icrası, hem de yaygınlaşması için harcadı. Prensip olarak, hüsn-i hat sanatının her yönüyle geleneksel yapısının korunmasının gerekliliğine inandı ve bu inancından taviz vermedi. Sanatın ruhuna ters düşen her türlü faaliyetin karşısında oldu.

Hocaları

no image
Ali Rüştü Oran
Hüsn-i Hat
Ali Selçuk Erkurt
Hüsn-i Hat
Ali Alparslan
Ta’lîk