Seyyid Abdülkadir Efendi
Kastamonulu
Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü
Ölüm Tarihi
H. 1146 M. 1733-1734
Doğum Yeri
Kastamonu
Mezar Yeri
İstanbul
Sanatkâr Hakkında
Kastamonu meşâyihinden Seyyid Hüseyin Şa’ban Efendi’nin oğlu olarak orada doğdu. Genç yaşta İstanbul’a hicret ederek, Zindankapı’da hebbâllik(ipçilik) yapmağa başladı. Bir müddet sonra hüsn-i hatta ilgi duyduğundan, işini terk ederek Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi’den sülüs ve nesih meşketmeğe başladı. Ancak hocasının vefâtı üzerine meşkine Ağakapılı İsmâ’il Efendi’den devâm ederek, icâzet almağa muvaffâk oldu.
Özellikle celî yazıda zamanın usta hattatlarından biri olduğu nakledilen Seyyid Abdülkadir Efendi, yazı ile meşgul iken H. 1146/M. 1732-1733 senesinde Kasımpaşa’daki evinde vefât etti.
Ketebe.org İsmail Orman
Atıf Efendi Kütüphânesi'nde tarihsiz Hilye-i Hâkanî’si(277/7) Nûr-ı Osmâniye Kütüphânesi’nde de H. 1089/M. 1678 senesinde istinsâh ettiği Nûreddîn el-Kadırî’nin eseri bulunmaktadır.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Kastamonî’dir. İstanbul’a gelip Zindânkapısı dâhilinde habbâl dükkânında niçe zamân kesb ü kâra heveskâr olup ba’de’t-terk Kasımpaşa’da sâkin iken rûz-ı Hızır tahsilini zâyi’ etmeyip Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den temeşşuk-ı hüsn-i hat esnâsında üstâdı rıhlet eyledikte Ağakapılı İsmâ’il Efendi’den tekmîl-i bekâyâ-yı mezâyâ ve izn ü icazetiyle âlî-câ oldu. Her kalemi güzide ve celileri çelil ü pesendîde idi. “Te’âkub-ı âkıbet” (1146) târihinde rıhlet eyledi. Elli sene kadar ibkâ-yı âsâra himmet edenlerdendir.