KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Mehmed Es’ad Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1251
M. 1835-1836
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul

Sanatkâr Hakkında

Seyyid Mahmud Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Eğitimi esnâsında Mehmed Es‘ad Yesârî’den ta’lik meşkederek icâzet aldı. Daha sonra da Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi’den yeniden ta’lik dersleri alıp onun da icâzetine nâil oldu. Eğitimini tekmîl eyledikten sonra müderris olup uzun müddet ilim tedrîsi ile meşgul oldu. Müddetini doldurduktan sonra kuzât zümresine alınarak Anadolu’nun muhtelif beldelerinde görev yaptı. Hat ü Hattâtân’da H. 1251/M. 1835-1836’da vefât ettiği menkûl ise de medfeni mazbût değildir.   

Hocaları

Mehmed Es’ad Yesârî
Ta’lîk
Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi
Ta’lîk

Ketebe.org İsmail Orman

Sadberk Hanım Müzesi Kütüphânesi’nde H. 1200/1785-1786’da istinsâh ettiği Kefevî Mehmed Efendi’nin Risâle fî Adâbi’l-bahs adlı eseri ile Amasya Bayezid Kütüphânesi’nde de H. 1206/M. 1791-1792 tarihli Şifâ-i Şerîf’i bulunan Seyyid Mehmed Es‘ad Efendi’nin, Üsküdar’daki Selîmiye Cami’nin cümle hutûtunu yazdığını Habib Efendi nakletmektedir.

Ancak söz konusu yapının sadece inşâ kitâbesi ve içte bazı kısımlar ta’lik ile yazılmıştır. Sâ’ir yazıların celî sülüs ile muhârrer olduğuna bakılırsa, aklâm-ı sittede de ta’likte olduğu kadar ibrâz-ı mahâret eylediğini söyleyebiliriz. Ancak bu kalemdeki üstâdı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.