KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Pîr Mehmed Dede

Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 0988
M. 1580-1581
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul - Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı (?)

Sanatkâr Hakkında

Şeyh Hamdullah’ın dâmâdı ve mânevî oğlu Şükrullah Çelebi’nin küçük oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Hüsn-i hattı evvelâ babasından meşkederek icâzet aldı. Onun vefâtından sonra da amcası Mustafa Dede’den istifâde ile Şeyh Hamdullah Ekolü'nde bî-nâzir bir hattat oldu. Muhtemelen babasının vefatından sonra uhdesindeki muallimliklerdin birini üstlenmiş olan Pîr Mehmed Dede, ardından yüzlerce tilmiz ve bir o kadar eser bıraktıktan sonra H. 988/M. 1580 senesinde vefat etti. Muhtemelen Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı'nda, dedesi ve babasının civarında medfundur.

Akrabalar

Ahmed Kâtibî
Oğlu
Şükrullah Halîfe
Babası
Şeyh Hamdullah
Dedesi

Hocaları

Şükrullah Halîfe
Aklâm-ı Sitte
Mustafa Dede
Aklâm-ı Sitte

Talebeleri

no image
Abdülhalîm Halîmî
Aklâm-ı Sitte
Hasan Üsküdârî
Aklâm-ı Sitte
no image
Ahmed Kâtibî
Aklâm-ı Sitte
Hüsâmeddin Zerrinkalem
Hüsn-i Hat

Ketebe.org İsmail Orman

Babası ile amcasının temsîl ettiği iki kolu biraraya getirerek oluşturduğu kendine has şîvesi ile Şeyh Hamdullah tarzının tekâmülünde önemli bir yere sahip olan Pîr Mehmed Dede’nin, Kanûnî Sultan Süleyman’a hediye etmiş olduğu H. 964/M. 1556 tarihli Kur‘ân-ı Kerîm’i inşâsının ardından Süleymaniye Cami’ne vakfedilmişse de, akıbeti hakkında bir bilgi yoktur. Ayrıca Edirnekapısı’nda medfûn bulunan Bostan Mustafa Efendi’nin mezartaşı kitâbesini de kaleme almış olduğu bilinmektedir. H. 942/M. 1535-1536 tarihli Mesnevî-i Şerîf’i ise Zeytinoğlu Kütüphânesi’ndedir(1136).

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Üstâd-ı âgâh eş-Şeyh Hamdullâh merhumun hafîd-i sa’idleridir. Hüsn-i hatt-ı Şeyhâne’yi pederinden temeşşük ve icâzetleriyle dahi tebcil olmuştur. Şeyhzâde Mustafâ Dede onların hâli olmakla ondan dahi telemmüz ve mezâyâ-yı hüsn ü bahâyı müzâkere ile telezzüz eylemekten hâli olmamıştır. Takriben “hıfz” (988) târihi hudûdunda terk-i zemistân-ı fenâ ve bahâristân-ı beka yazılarını me’vâ eyledi. Niçe mesâhif-i şerifleri olup ez-cümle Süleymâniye Câmi’-i şerifinde hatlarıyla bir mushaf-ı kebîrleri vardır ki, hâlâ zînet-dih-i rahle-i tekrîmdir. Târîh-i mezbûrdan otuz sene mukaddem itmâm eylemiştir. Ve Bostân Mustafâ Efendi’nin kabri târihi dahi bunların eser-i sihr-perverleridir ki, Edirnekapısı hâricinde Emir Buhârî civârında bir merkad-i ma’rûftur.