Şeyhzâde İbrahim Efendi
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Edirne’deki Gâzî Mihâl
Cami imâmı Sarı Mehmed Efendi’nin oğlu olarak H. 1111/M. 1699 senesinde orada
doğdu. olan Hıfz-ı Kur‘ân’ı babasından tamamladıktan sonra hüsn-i hatta heves ederek, Haffafzâde Hüseyin Efendi’den sülüs ve nesih
meşkine başladı. Kısa zamanda terakki göstererek, H. 1126/M. 1714 senesinde onbeş yaşında olduğu halde icâzete hak kazandı.
Medrese eğitimi almak üzere gittiği İstanbul’da, tekemmül için Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’ye devam etmeye başladı. Ondan da icâzet aldıktan sonra Edirne’ye dönerek, Dârü’l-hadis Cami’ne Cum‘a vâ’izi oldu. Zamanın nâmlı hâfızlarından olduğu için beldesinin şeyhü’l-kur‘ası olmuş ve bu hâl üzere iken H. 1160/M. 1746 senesinde vefât etmiştir. Tuhfe-i Hattâtîn’de H. 1169/M. 1765-1766 senesinde vefât etmiş olduğu mukayyed ise de doğru değildir.
Hocaları
Talebeleri
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Edirnelidir. Pederleri Mihal Cami'i'nde ve kendileri Şeyhzade ve Sarı İmamzade demekle şöhret-dade şeyhü'l-kurra ve Darü'l-hadis Cami'i'nin cum'a va'izidir. Veladetleri elifat-i erba'ada zuhur edip mukaddime-i tahsil-i ulum u kemal olan hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Haffafzade Hüseyn Efendi'nin dükkançe-i ta'liminden sebat-ı kadem-i temeşşuk ile ser-gerdan-ı came-dan-ı ruzigar ve pergar-vür kenar çizmeyip teşmir-i akdam-ı ikdam ile nim-mest-i şevk, pabtirehne reh-revan-ı taleb-i zevk olup ser- firaz ve on beş yaşına vusulünde izn ü icazetleriyle dahi mümtaz olmuştur. Ders ü devr ile me'luf ve ta'lim-i hüsn-i hatt u Kur'an ile mevsuftur.
Vahid ke'l-elf bir Mushaf-ı şerif kitabetiyle şeref-yab ve üç En'am ve on üç Dela 'il ve sa'ir asar-ı kesire kitabet ü ibkasına dahi mazhar olmuş bir şeyh-i ali-cenabdır. Rıhletine "Şeyh İbrahim" (1179) lafzları aded-i huruf izafesiyle tarih vaki' olmak gara'ibdendir.
Ketebe.org İsmail Orman
Bir Kur‘ân-ı Kerîm, üç En‘âm-ı Şerîf ve onüç Delâ‘ilü’l-hayrât yazdığı bilinen Şeyhzâde İbrahim Efendi’nin özel koleksiyonda da tarihsiz sülüs ve nesih kıt‘ası bulunmaktadır. Edirne’de bir hayli hattat yetiştirmiş olup Mehmed bin Hasan, Mehmed bin Mustafa, Seyyid Alî Efendi, Kızânlıklı Ahmed Efendi, Sofî Hüseyin Efendi, Sâlih Efendi, Seyyid Süleyman Efendi, Alî Efendi, Mehmed Efendi, Leblebicizâde Şeyh Mehmed Efendi, İmâmzâde Ahmed Efendi bunlardan bazılarıdır.