IRCICA Yedinci Milletlerarası Hat Yarışması
Description
IRCICA tarafindan günümüzün taninmis hattatlarimdan merhum Hasim Muhammed el-Bagdadi adina düzenlenen Yedinci Milletlerarasi Hat Yarismasinda derece alan hattatlarin eserlerini ihtiva eden katalogu takdim etmekten memnuniyet duymaktayim. Merkezimiz ilk hat yarismasini 1985 senesinde, o dönemde IRCICA Genel Direktörü olan Islam Konferansi Teskilati Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin Ihsanoglu'nun tesebbüs ve gayretleriyle meshur hat üstadi merhum Hamid Aytaç adina düzenlemistir. O dönemden itibaren yarismanin kaydettigi gelismeleri yakinen takip etme imkani buldum. Dünya çapinda ilk ve tek olma özelligini tasiyan milletlerarasi hat yarismasi, Merkezimizin resmi ve daimi projelerinden biri haline gelmis ve ürüncü on yilina ulasmistir. Ayrica bu yarisma sayesinde hat sanati alaninda birçok faaliyet de düzenlenmektedir. Bunlar arasinda kurslar ve sergiler düzenlenmesi, yayinlar yapilmasi, ödüller dagitilmasi ve hattatlar arasinda isbirligi ve haberlesmenin saglanmasini sayabiliriz. Bu faaliyetler arasinda önemli bir kismi da IKT’ye üye olan ülkelerde hat sanati konusunda hem milletlerarasi hem mahalli seviyede toplantilar, sempozyumlar, kongreler ve festivaller dizenlenmesidir. Yarismanin hem nicelik hem de nitelik bakamindan gelisme gösterdigini görmek memnuniyet vericidir. Gerçekten de ilk yarismadan günümüze kadar katilan ülkelerin ve ödüllerin sayisi ile bu ödüllerin miktari üç kat artis göstermistir. Herkesin üzerinde mutabik oldugu bir husus da tertibi ve kriterleri bakimindan bir referans teskil eden milletlerarasi hat yarismasinin, "IRCICA’nin yetistirdigi nesil" olarak taninan birçok kabiliyetli hattat yetistirmesidir.
Yedinci Milletlerarasi Hat Yarismasi’na 38 ülkeden 916 hattat 1616 levha ile katilmis ve 14 dalda yarismislardir. Bunlar celî sülüs, sülüs, nesih, celî tâ’lik, nesta’lik, celi divani, divani, kuf’i, muhakkak, reyhani, icâze, rik’a, magribî ve hurde ta’lik yazi tarzlaridir.
Jüri çalismalarini tamamladiktan sonra bazi levhalarin hat sanatinin gelismekte oldugu ülkelerin sanatçilari tarafindan hazirlandigini gözönüne alarak ve hat sanatinin gelismesine saglamak maksadiyla bu eserlere tesvik ödülü verme kararini almistir. Bazi noksanlarindan dolayi seçilemeyen eserlere de tesvik ödülü verilmistir. Böylece yarismada toplam 42 tesvik ödülü dagitilmistir. Katalogda, 21 ödül ve 74 mansiyona layik görülen 94 eser müsabakaya katildiklari dala göre numaralanmis olarak yer almaktadir. Dünyanin 25 ülkesinden 119 hattata toplam 91.000 amerikan dolari tutarinda para ödülü dagitilmistir.
Ödül kazanan hattatlarin fotograflari ve adresleri levhalarla birlikte yer almaktadir. Fotograflarin altinda yer alan sayilar, katalogdaki levhalarin numaralarina tekabül etmektedir. Katalogda ayrica, her dalda tesvik ödülü alan hattatlarin listesi ve hattatlar arasindaki haberlesmeyi kolaylastirmak maksadiyla yarismaya katilanlarin isim ve adreslerini listesi yer almaktadir.
Bu vesile ile Islam Konferansi Teskilati Genel Sekreteri ve milletler arasi hat yarismasinin hamisi Prof. Ekmelettin Ihsanoglu’na Merkezin projeleri, özellikle hat yarismasi konusundaki himayeleri ve verdikleri destek için en derin sükranlarimi ifade etmek isterim. Ayrica, yarismanin basarili olmasi için her türlü gayreti gösteren yarisma jürisine, düzenleme komitesine ve yarisma sekreterligine tesekkür ediyorum. Kazanan hattatlari tebrik ederken yarismada ödül alamayan hattatlara bundan sonraki yarismalarda basarilar diliyorum.
DR. Halit EREN
Genel Direktör, IRCICA
Photos
Awards
-
Celi Sülüs Kategorisi Ödülleri
-
Sülüs Kategorisi Ödülleriİkincilik
-
Nesih Kategorisi ÖdülleriÜçüncülük
-
Celi Talik Kategorisi Ödülleri
-
Ta’lîk Kategorisi Ödülleri
-
Celi Divani Kategorisi Ödülleri
-
Divani Kategorisi Ödülleri
-
-
-
Reyhânî Kategorisi ÖdülleriBirincilikİkincilikÜçüncülük
-
-
Rıka´ Kategorisi ÖdülleriBirincilikİkincilikÜçüncülük
-
Mağribî Kategorisi ÖdülleriBirincilikİkincilikÜçüncülük
-
Kategorisi ÖdülleriBirincilikİkincilikÜçüncülük
Artists
-
Abdurrahman DepelerHüsn-i HatH. 1402 / M. 1982
-
Muhammad Farouq al-HaddadHüsn-i HatH. 1393-1394 / M. 1974
-
Ömer Faruk ÖzoğulHüsn-i HatH. 1387-1388 / M. 1968
-
Hakem Ghannam
-
Mohammad Deeb Jalloul
-
Munip Obradovic
-
Sherin Abd Saber Abd al-Halim
-
Riad Alavdullah
-
Mahfuz ZennunHüsn-i HatH. 1391 / M. 1971
-
Eymen HasanHüsn-i Hat
-
Nuria Garcia MasipHüsn-i HatH. 1399 / M. 1978
-
Hobbul Hosain Najafi
-
Juma Hamaher
-
Khalil Omar Dabah
-
Safar Bati Mhamed
-
Bijar ArbillyHüsn-i Hat
-
Ayten TiryakiHüsn-i Hat, TezhipH. 1380-1381 / M. 1961
-
Abdulrahman al-Abdi
-
Mamoun Yaghmour
-
Mustafa ParıldarHüsn-i HatH. 1402-1403 / M. 1982
-
Ali Reza Taljangani
-
Anwar Abdul Salam al-Halwani
-
Ghasem Memarzadeh Ghafari
-
Abdunnasır B.Mustafa Bi'şan Al-Bedrani
-
Mohamed Qina
-
Mohammadreza Rahimipour
-
Ahmed Emin ŞamtaHüsn-i Hat
-
Muhamed Fateh Saed Natanze
-
Osamaa Muhammad al-Hamzawy
-
Mahdi Atrian
-
Khaled al-Saai
-
Abdürrezzak KarakaşHüsn-i Hat
-
Gamal Mahmoud AfifyHüsn-i HatH. 1395-1397 / M. 1976
-
Abdulnaser Hasan Al-MasriHüsn-i HatH. 1399-1400 / M. 1979
-
Hüseyin Hüsnü Türkmen
-
Mouhanned Al- Saei
-
Husain Ali Shakulah
-
Nassır A MeymunHüsn-i Hat
-
Amer Ben Jeddou
-
Azad K.Mohammed
-
Avni NakkaşHüsn-i HatH. 1380-1381 / M. 1961
-
Juma Ibrahim
-
Mahmud Abdullatif Dushu
-
Mohamed Hassan Ahmed Ata
-
Mohieddine Khacherem
-
Salim HamidiH. 1411-1412 / M. 1991
-
Ali Mogharn Askari
-
Mehdi Foorozandh
-
Arda Çakmak